Tuesday, February 22, 2011

The Konova slider - new and improved

DE NIEUWE SLIDER MET 4 KOGELLAGERS
DE OUDE SLIDER MET 3 LAGERS
Ik heb de nieuwe uitvoering van de Konova slider uitgeprobeerd. De nieuwe slider heeft 4 kogellagers tegenover 3 in de vorige uitvoering. Kort samengevat: het verschil in beeldkwaliteit is niet zichtbaar maar ik denk wel dat je een steviger produkt krijgt voor hetzelfde geld. De lagers zijn toch onderhevig aan flink wat slijtage, met name als je zwaardere camera's gebruikt, en dan is zo'n extra kogellager heel erg fijn om te hebben.


Voor deze test heb ik ook gekeken wat er gebeurt als je de statiefkop verwijdert en de camera rechtstreeks op de 'wagen' zet. Er zit dan wel een quickrelease plate tussen om de camera te kunnen bevestigen, maar de camera zit praktisch op de wagen zelf. Ik zag tot mijn verbazing geen verschil in beeldkwaliteit, terwijl je toch een veel lager zwaartepunt hebt en daardoor volledig ingezoomd een stabieler uitgangspunt hebt en dus een rustiger plaatje verwacht. Laat die kop er dus maar op, want dan ben je sowieso veel flexibeler qua shot compositie.
Ook heb ik gespeeld met de weerstand van de kogellagers. De wagen loopt het natuurlijk soepelst met de minste weerstand, maar dan heb je wel een klein beetje speling die trillingen kan veroorzaken. Maar als je 'm te strak afstelt, wordt elke aanraking doorgegeven. Ergens in het midden is het beste.
De nieuwe slider is geen revolutionaire sprong voorwaarts, maar het was ook moeilijk om aan zo'n goed produkt iets toe te voegen. Dat ze het toch doen, bewijst dat Konova niet snel tevreden is en constant bezig blijft z'n produkten verder uit te ontwikkelen. Ze hebben een sterk produkt net iets sterker weten te maken.


The new Konova slider from Filmersblog.nl on Vimeo.

9 comments:

 1. Hi Jeroen
  Do you get to keep both slider's now or do you have to return 1??

  grz Neal

  ReplyDelete
 2. How come I saw this question coming? (from you ;-) I assume I get to keep both and I deserve it!, considering I put 3 days of work in doing all those Konova reviews...

  ReplyDelete
 3. Hahaha
  if you want to sell on that 1st one. I am interested.

  grz Neal McDeal

  ReplyDelete
 4. Hi Jeroen
  Ignore my last comment, I just ordered the 4 bearing slider €245 incl post.

  Grz Mc slide

  ReplyDelete
 5. Congratulations! It's a great piece of gear, you won't be sorry.

  ReplyDelete
 6. Hi,

  What is the difference between this one:
  http://konovaphoto.com/camcorder-acc/slidecam/k5.html

  And the regular one? Is the K5 the one with the 4 ball-bearings? Or is the K5 just the "Big brother" of the Regular one for bigger camera's etc. What kind of material is it? Plastic or aluminum?

  Really interested in buying on.. Anyway, any idea where I can buy the "Crank handle" for this product?

  Thanks a lot my friend..

  ReplyDelete
 7. Hello Joseph,

  They keep coming out with new models so I really don't know. My slider is metal.
  As far as I know, all Konova gear is available on eBay. It's good stuff, you'll enjoy it I'm sure.

  ReplyDelete
 8. Hello Jeroen, You wrote in the above article,the compition between the Igus slider and the Konova slider, but have you also researched and tested the Glidetrack?
  I beleive they cooperate with Igus nowadays.

  Igus Glidetracks HD of SD Hybrid Slider ***
  https://vimeo.com/11005623
  http://www.glidetrack.com/HD-Range_B267A0.aspx

  I'd like to hear your opion before I decide to buy one of these 3.
  Keep up with the good work.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hi and sorry I didn't reply earlier- went underground to finish a long editing job for a doc I shot...
   I have not tried the Igus Slider but have heard decent things about them. At the time I opted for the ballbearing slider. Good luck and let us know what you chose and how it works out..!

   Delete