Wednesday, February 23, 2011

Free DSLR moire-filter just released!


Ik had een paar dagen geleden een stukje geschreven over de gratis filters en hoe mensen het leuk vinden om anderen te helpen en hun vondsten te delen, toen ik een stukje las over een wanhopige -Nederlandse- filmer die ten einde raad was omdat zijn klant al het materiaal had afgekeurd dat hij gedraaid had met de Canon 5D Mark II. Reden: moiré. Dit kleine sprookje geeft precies aan waar ik het over had: de essentie van het internet, mensen die kennis delen, elkaar belangeloos helpen.

Ik had wel over moiré gehoord en begreep dat het een ongewenst digitaal bij-effect is maar wist nooit precies waaruit het bestond. Hier kun je er uitgebreid over lezen, als je interesse hebt. Kort samengevat is het een ongewenst patroon+kleureneffect dat ontstaat omdat de camera bepaalde details niet kan onderscheiden. Videocamera's hebben een speciaal filter daarvoor ingebouwd, fotocamera's niet. Het kan een groot probleem zijn als je filmt met DSLR's.
Zoals in het geval van bovengenoemde Nederlandse filmer. Niets erger dan op zo'n manier een klant teleur te stellen. Al je werk is voor niets, je komt over als een amateur en je bent waarschijnlijk je klant kwijt.
De filmer nam wanhopig contact op met een Duitse kennis, een software engineer/filmer die er mee aan de slag ging. En de tovenaar uit Darmstadt produceerde (met de snelheid van het licht) een DSLR moiré filter waarmee onze wanhopige filmer triomfantelijk naar z'n opdrachtgever kon stappen. Dit filter is goud waard voor alle DSLR-filmers die met FCP werken. En hij vraagt er niks voor! (alhoewel een bijdrage voor deze -werkloze- magiër zeer op prijs wordt gesteld) Is dit een sprookjesverhaal of niet?

No comments:

Post a Comment