Thursday, February 17, 2011

Geld verdienen met video -part 2

Goed, je hebt de stap genomen om een gedeelte van je gedraaide materiaal te recyclen. Zoals gezegd hoef je het niet om het geld te doen, tenminste niet alleen. Tussen de honderdduizenden clips die er worden aangeboden, is jouw clip een naald in een hooiberg.
Maar als je je clips zorgvuldig selecteert, echt kritisch bent over wat je aanbiedt, dan wordt het interessanter. Mensen vinden jou omdat je een bepaalde signatuur hebt, omdat jij iets kan wat iemand anders niet kan. Dat kan een technische kwaliteit zijn (je bent een buitengewoon goede cameraman) of een inhoudelijke (jij hebt materiaal dat weinig mensen in de aanbieding hebben). Ik heb vorig jaar bijvoorbeeld beelden gedraaid van Koran's van duizenden jaren oud. Niet veel mensen hebben dat soort beelden en daardoor val ik opeens op. Je kunt ook van iets je specialiteit maken. Honden, om maar wat simpels te noemen. Mijn hond is een dankbaar foto- en filmobject en bijzonder fotogeniek bovendien. Door haar ontmoet ik ook veel andere honden. Ik zou de hondenvideo-specialist van Nederland kunnen worden. Oude honden, jonge honden, spelende en vechtende honden, bij mij kun je terecht.


Architectuur. Ik heb nu een Carl Zeiss Jena Flektogon 4/20mm en ik heb begrepen dat die geweldig is voor het fotograferen -en filmen- van gebouwen. Geen vertekening oftewel 'barrel distortion'. Als je materiaal van gebouwen zoekt, kom je bij mij, de specialist.
Een andere reden om jezelf aan te bieden bij een stock footage bedrijf is omdat je op die manier gedwongen wordt al je materiaal te ordenen. Mooie, overzichtelijke mapjes met labels van alles wat je ooit gedraaid hebt. Een droom, toch, om alles zo makkelijk terug te kunnen vinden.
Maar het beste argument om producer te worden bij een stock-bedrijf is dat je niet alleen kunt verkopen wat je hebt, maar vooral ook dat wat je kunt máken. Experimenteer met je camera, de straat op en draaien maar. Of blijf binnen en draai closeups van draaiende en ronkende huishoudelijke apparaten, de kat die gaat schijten, voeten in de douche, een ei dat wordt gebakken... Van alles is iets te maken. Je werkt aan je skills als camera operator en wie weet zat iemand nét op dat shot te wachten. Zo kun je honderden, duizenden shots maken die, als ze eenmaal op de server van jouw stockfootage bedrijf staan, de rest van je leven voor je gaan werken. En dan maar wachten tot het geld binnenstroomt.

No comments:

Post a Comment