Tuesday, February 15, 2011

Geld verdienen met video - part 1

In de loop der jaren bouw je een enorm archief op aan videomateriaal. Je bezoekt plekken waar je zonder opdracht waarschijnlijk nooit terecht was gekomen, bijv in een fabriek, fraai dorp, bijzonder natuurgebied. Dat videomateriaal, ook al draaide je dat in opdracht, is van jou (enkele uitzonderingen daargelaten). Jij hebt het gedraaid en jij hebt het copyright. Nu kan je dat allemaal mooi opbergen en misschien af en toe doorzoeken als je een bepaald shot nodig hebt, maar je kunt het ook aanbieden aan anderen om te gebruiken. Tegen betaling natuurlijk.
Stock footage heet dit. En er zijn meerdere bedrijven die zich hier in specialiseren. Ik heb me jaren geleden eens ingeschreven bij zo'n bedrijf, REVO-stock.
Je moet dan een paar voorbeelden van werk opsturen en na goedkeuring ben je dan officieel 'producer'. Destijds had ik het erg druk en toen het uploaden van een aantal clips niet lukt vanwege problemen met hun server, had ik er geen zin (en tijd) meer in. Maar onlangs (toen het rustig was...) heb ik het toch weer een keer geprobeerd. Het uploaden ging al beter, alhoewel niet helemaal vlekkeloos. Ik had 1080P materiaal van m'n 550D, een 1080P clip van m'n EX1 en HDV van m'n Z1 en dat laatste zorgde voor wat verwarring bij de software op de server. Maar na een beetje heen en weer gemail staan er nu 6 clips van mij in de aanbieding. En nu maar wachten tot het geld binnenstroomt...
Nee, hoge verwachtingen daarvan moet je niet hebben, maar er zijn mensen die aardig bijverdienen. Maar er zijn meerdere redenen om je videomateriaal aan te bieden bij zo'n stock bedrijf. Daarover wil ik binnenkort iets meer schrijven.

No comments:

Post a Comment