Sunday, January 23, 2011

Een voor-oorlogse camera uit de familie

Ik ben in het bezit gekomen van een prachtig oud 16mm cameraatje uit de familie. Eigenlijk is het een 'dubbel 8' zo heb ik mij laten vertellen. (De helft van het filmpje (8mm) wordt eerst belicht en dan draai je het om en wordt de andere 8mm gebruikt) Het was van de zus van mijn grootvader, Josephine Wolf, die het apparaat in 1939 kocht. Bij de camera zat een eigendomsbewijs, gestempeld op 10 februari 1939. Ook zat er een document bij dat zij invoerrechten had betaald. Josephine Wolf is overleden in de oorlog, in een kamp. Er zit nog een filmpje in de camera.

Ik weet niet of het ongebruikt is, bruikbaar of wat er op zou kunnen staan. Afgelopen donderdag ging ik naar Parallaxe in Amsterdam, een prachtig fotografisch 'rommelzaakje' bij de Overtoom in Amsterdam, waar eigenaar Johan mij wist te vertellen dat het type film dat in de camera zit, sinds afgelopen december(!) niet meer ontwikkeld wordt. Er was nog één speciaalzaak in Duitsland die dat type Kodak film ontwikkelde, tot afgelopen december dus. M'n timing was een beetje 'off' wat dit betreft. Geval van helaas pindakaas?
Nou, er is natuurlijk altijd wel ergens ter wereld één of andere gek te vinden die hier een mouw aan kan passen. Die gek blijkt in Amerika te zitten en heet Greg, volgens Johan. Hij kan mijn kleurenfilmpje nog ontwikkelen, maar alleen in zwart/wit. Ik ga maar eens contact opnemen met Greg.

4 comments:

 1. Lijkt mij zeer spannend om te weten wat er opstaat (als er inderdaad iets opgenomen is?)
  Misschien dat er mensen in het filmmuseum zijn die ook wat sugesties kunnen doen.

  ReplyDelete
 2. http://only8mm.blogspot.com/2010/04/affordable-piece-of-motion-picture.html

  http://www.marriottworld.com/stock_pics/cinecampics/kodak8.htm

  Wat meer info

  ReplyDelete
 3. @nurpie: ja, heel spannend. Ik zal eens kijken bij filmmuseum. Maar Anoniem heeft ook wat geweldige links: dat zijn exact dezelfde camera's! Heerlijk toch dat je in elke uithoek van de wereld wel een 'gek' kunt vinden. Dank, anoniem!

  ReplyDelete
 4. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete